Acné

Wat is Acné

Acné is een van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Iedereen heeft er in meer of minder mate last van (gehad). Acné wordt als zeer hinderlijk, cosmetisch storend ervaren en kan bij sommigen tot langdurige somberheid leiden. Gelukkig is er tegenwoordig een scala aan behandelingen tegen acné.

Acné wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel.
Bij het ontstaan spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint de acné in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Er zijn verschillende vormen van acné, waarbij acné vulgaris/jeugdacné de meest voorkomende vorm is.

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer en/of talg die bovendien dikker is van samenstelling

Acné huid - Schoonheidssalon Marie-Anne

Oorzaken van Acné

 1. Overmatige productie van talg
  Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken. Deze talgopeenhopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters(witte comedonen.
 2. Obstructie van uitvloed van talg.
  De talgproductie wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier waardoor deze extra nauw wordt.
 3. Kolonisatie van talgklierkanaal met de bacterie propionibacter acné
  Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren.
 4. Ontstekingsreactie door het lekken van de talg in de omliggende dermis.
  Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte haar follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels/papels en puistjes/pustels
Ontsteking haarzak - Schoonheidssalon Marie-Anne
Verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acné